KARANTİNA GÜNLERİNDE ONLİNE TERAPİ İLE DESTEK ALIN!
Hepimiz zor günlerden geçiyoruz. Virüs salgını ile ertelenen seyahatler, okulların tatil edilmesi, kurumların home-ofis çalışmaya başlaması derken yavaş yavaş zorunlu kalmadıkça dışarıya çıkamaz olduk.
Nefeslerimizi tutup bilim insanlarının virüse karşı geliştirecekleri ilacı beklerken günden güne artan ölüm sayılarını da kaygıyla takip ediyoruz.
Zorunlu ‘sosyal mesafe’ sebebiyle kendimizle baş başa kaldığımız bu günlerde kaygı, korku, öfke, sıkıntı ve umutsuzluk gibi ağır duyguları yaşama ihtimalimiz yüksek, ancak NORMALDİR. Çünkü belirsizlikle karşı karşıyayız.
Virüsten fiziksel olarak korunduğumuz bu günlerde ruh sağlığımızı da korumayı ihmal etmemek büyük önem taşıyor.
Olumsuz duygularla baş etmek ve iyi hissetmek için yapabileceğiniz bir kaç basit şey:
-
Sosyal medya ve haber filtresi yapmak: Ne yazıkki internette salgın ile ilgili kafa karıştırıcı ve gerçekçi olmayan bilgiler var. Güvendiğiniz kaynaklardan sık olmayan belirli aralıklarla gündemi takip ederek hem gereksiz yere olumsuz duygu yaşayıp ruhsal ve fiziksel olarak rahatsız hissetmeyip, hem de vaktinizin tamamını bu haberlerle harcamış olmayacaksınız.
-
Kendinize zaman ayırın: GERÇEKTEN KENDİNİZE ZAMAN AYIRIN. Ne istiyorsunuz? Nasıl biri olmak istiyorsunuz? Ruhunuzun ve bedeninizin nelere ihtiyacı var? Bunun için mindfulness egzersizleri yapabilir veya düşüncelerinizi yazabilirsiniz.
-
LİSTE YAPIN: Nasıl mı? Öncelikle derin bir nefes alın. Kağıt, kalem ya da telefonunuzun notlar bölümü yardımı ile 3 liste hazırlayın. Bu listelerin başlıkları şu şekilde olabilir; Yapmam Gereken İşler Listesi (Ev işleri, İş, Okul, Çocuk bakımı, alışveriş vb.), Keyif Aldığım Etkinlikler Listesi (Ev içinde keyif aldığınız etkinlikler, kitap okuma, dizi/film izleme, plates, yoga vs.), Yapmak İsteyip Bir Türlü Başlayamadığım İşler Listesi (Dil öğrenmek, bir konuda eğitim almak, spor yakmak, vb. gibi evden yapabileceklerinizin listesi). Daha sonra her gün bu 3 listeden bir kaç etkinlik seçerek yapmaya çalışın.
Yine de bunlar yeterli gelmez diye düşünüyorsanız profesyonel yardım alın. Her ne kadar yüz yüze yapılan terapilerden yana olsam da salgının katlanarak arttığı bu günlerde danışanlarımın büyük bir çoğunluğu ile seanslarımızı online yapmaya başladık ve faydalı olduğuna dair geri bildirimler aldım.
Sosyal olarak mesafelenmek zorunda olduğumuz bu dönemde teknolojiyi kullanın! Yalnız değilsiniz.
Klinik Psikolog,
Başak Baykal